Information från Årjängs Nät

Årjängs nät - 20140410

Utskrift

När kopplas nätet upp? När får vi tjänster i nätet? Blir det verkligen något? Det tar ju sådan tid, varför?

Ja, frågorna är många och förståliga. Varför tar det sådan tid egentligen? Med lite perspektiv så är svaret egentligen väldigt enkelt.

Tillsammans bygger Vi ett drygt 50 mil långt fibernät!

Vi, alltså Du, Jag och alla andra fiberföreningsmedlemmar.

Från första grävtaget har Vi på ca 12 effektiva ”grävmånader” lyckats få förlagt ca 90% av landsbygdsnätet. Vi måste komma ihåg att vintern 2012-2013 inte var nådig. Det gick inte att komma igång med grävningen förrän i maj månad vilket gjorde att vi förlorade flera månader ur grävsynpunkt.

Nätet är ju heller inte klart för uppkoppling bara för att slangen ligger i backen. Alla kopplingspunkter, skåp, nodhus och husboxar måste också på plats. Därefter ska drygt 50 mil fiberkabel blåsas in och tusentals kopplingspunkter svetsas ihop för att ljussignalen ska kunna komma fram. För att ha kommit så här långt ligger ett massivt arbete bakom oss med projektering, markägaravtal och många andra tillstånd.

Ja, det tar tid och vi ber om Din förståelse för det. Ännu återstår en hel del jobb. Du kan hjälpa till!

I fiberföreningarna finns det massor av eldsjälar som lagt ned hundratals arbetstimmar för att bygga ut fiber till bygden. Du kanske är en av dem. Eller du kanske är en föreningsmedlem som ännu inte hjälpt till med dina tre arbetsdagar. Kontakta i så fall din förening!

Med Vänlig Hälsning
Annelie Pettersson
VD, Årjängs Nät

Det här inlägget postades i Fiberprojektet. Bokmärk permalänken.